Concert amb Basilio Astulez

El director basc Basilio Astúlez ha impartit un taller de cant a la coral Maristes Montserrat del 27 al 29 de març. Durant tres dies els cantaires lleidatans han assajat repertori de diversos estils i llengües, han treballat tècnica vocal, respiració, color de la veu o han introduït moviments corporals a la música.

El resultat del taller s’ha vist a un concert el mateix diumenge a la parròquia de Santa Maria de Gardeny. El temple s’ha omplert de gom a gom per escoltar la Coral Maristes dirigida per aquest director de prestigi internacional que no ha decebut gens ni mica. S’han pogut escoltar peces contemporànies, tradicionals catalanes i d’Euskal Herria, una del carnestoltes de Veneçuela, i un adaptació d’una peça indígena del Brasil. Un repertori variat, acompanyat de gestos, coreografies diverses i molt color que ha comptat amb l’acompanyament del pianista lleidatà Eduard Espinet. Part del repertori del concert també l’ha dirigit el Gerard Riu i Garcia, fundador i ànima de la Coral Maristes.

Basilio Astulez
Basilio Astulez

Basilio Astúlez és un referent mundial del cant coral, premiat en diferents certàmens. En la seva formació destaquen els cursos de Cant Coral que l’Orfeó Lleidatà i l’Associació Canta i Estima organitzaven temps enrere a la ciutat de Lleida.

D’altra banda, el concert ha recaptat fons per dos projectes solidaris; per una banda el projecte “Construyendo Sueños” que el pare Rafa Sibatte realitza a El Salvador i per l’altra, el Centre de Formació de líders Rurals que coordina el pare Manolo Fortuny al Txad.

Més informació de Basilio Astúlez

Nascut el 1975, és llicenciat en Belles Arts per la Universitat del País Basc i realitza estudis musicals a Vitòria-Gasteiz. Es forma amb director en els cursos de la Federació Coral d’Euskal Herria, així com en altres cursos i seminaris d’Espanya i Europa treballant amb directors com J. Duyick o J. Busto entre d’altres.

Durant els anys 1994 i 2005 és professor de Cant Coral a l’Escola de Música d’Alegria-Dulantzi a Àlaba i director del cor femení AialaAbesbatza, d’aquesta localitat. Entre els anys 1996 i 2004 és també director de AlaitzAbesbatza de Vitòria-Gasteiz amb qui obté nombrosos primers premis en certàmens d’àmbit nacional i internacional, entre ells el Gran Premi Nacional de Cant Coral 2000. El 1999 funda el grup de cambra femení Vocalia Taldea, posseïdor també d’importants guardons internacionals (Tolosa, Torrevella, Maasmechelen, Arezzo, Tours, Cork …).

És professor de Cant Coral al Conservatori Municipal de Leioa i fundador del cor infantil LeioaKantikaKorala el 2001, el cor juvenil femení La Kantoria el 2005 i el mixt SJB el 2007. Aquesta jove escola coral engloba més de 100 cantants d’entre 7 i 20 anys i ha rebut ja nombrosos guardons en certàmens espanyols i europeus (Tolosa, Torrevella, Gorizia, Gran Premi Nacional …).

Al capdavant d’aquests grups ha realitzat 10 enregistraments discogràfics i un gran nombre de gires internacionals a Europa i Amèrica i col•laborat amb importants solistes, orquestres, directors i agrupacions. El 2008 rep el premi especial a la millor direcció al 47. Certamen Internacional CA Seguizzi a Gorizia, Itàlia, pel seu treball al capdavant de LeioaKantikaKorala.

El 2009 rep també el premi especial a la millor direcció al 38. Florilège Vocal de Tours a França, pel seu treball al capdavant de Vocalia Taldea. Actualment és professor de Direcció Coral per a entitats educatives, universitats i diverses federacions corals del país (País Basc, Astúries, Múrcia, Màlaga, Alacant …) i freqüentment sol•licitat com a jurat en certàmens i per oferir cursos i seminaris de cant coral a Espanya com a l’estranger (Mèxic, Itàlia, Estònia, França, Bèlgica, Grècia …).

| © 2015 Albert Pastó |
Amunt
Segueix-nos: