Més de 800 cantaires provinents de 31 corals d’arreu de Catalunya han participat el diumenge 2 d’abril a la vuitena edició del Lleida Canta. Els cants han ressonat per l’Horta de Lleida, un espai agrocultural de la ciutat que hem descobert gràcies als seus veïns i veïnes, ben implicats a la festa que ja forma part del calendari musical del país.

L’aplec ha començat amb un bon esmorzar al Mercat Central de Fruites i Verdures. Seguidament hem assajat el cant comú, format, en aquesta ocasió, per tres himnes: “Som de l’Oest”, esdevingut himne de les terres de Ponent, dirigit pel seu autor, el David Esterri; “l’Himne del Lleida Canta” que cada any afegeix una estrofa al•legòrica al tema de la trobada, i “Els Segadors”. Després una vintena d’autocars han desplaçat els assistents a diferents indrets de l’Horta, que han esdevingut un excel•lent escenari verd i natural. Concretament hem cantat a les partides de Rufea, Grenyana, Copa d’Or i Sot de Fontanet, Butsènit, Mariola, Vallcalent i Caparrella. Enmig dels camps, les torres, les sèquies… una colla d’actors del grup Hangar de Magraners, han ajudat a conèixer la història d’aquest indret singular a partir de diferents escenes teatrals. Entre anècdotes i un bon punt d’ironia, el guió ha resseguit des dels ibers i els romans, fins l’època musulmana, l’edat mitjana i fent émfasi als valors que l’Horta emana els nostres dies.

Al migdia els diferents grups repartits per l’Horta s’han retrobat al Mercat Central per assaborir una cassola de tros, ben pròpia del pretext de la trobada. El grup lleidatà Polcasol3 s’ha encarregat d’amenitzar la sobretaula, fent ballar amb delit els 900 comensals mentre el mateix recinte ha acollit unes 15 parades d’artesans amb productes de proximitat. L’Enric Genescà i la Gemma Naranjo, de la FCEC, el Fèlix Larrosa, regidor de la Paeria, el Ramon Farré, delegat de govern de la Generalitat, han adreçat unes paraules als participants, felicitant l’èxit de la trobada. I amb el cant comú i l’hora dels adéus hem posat el punt final a la 8a edició del Lleida Canta. Les 31 corals han marxat amb un bon regust de germanor i un aixartell serigrafiat sota el braç per recordar aquesta jornada viscuda en un racó genuí de Lleida, la nostra Horta. I fins a l’any vinent, el 29 d’abril, a Deltebre, si Déu vol.

Agraïm a les entitats i persones que han fet possible el projecte: Aran Disseny, Vinagre Badia, Castell del Remei, Cooperativa Sant Isidre, Plus Fresc, Fontd’Or, la Flor de Vimbodí, Ibce, Fruites Escoi, Polcasol3, Comissió FAV de l’Horta, Hangar de Magraners, La Botigueta, Col•legi Maristes Montserrat, Ramaderia Pifarré, la Paeria, Diputació de Lleida, Departament de Cultura.

 

Conjuntament

Preparatius

Benvinguda i esmorzar

Dinar, sobretaula i cant comú

Partides

Copa d’Or i Sot de Fontanet

Rufea

Butsènit

Mariola, Caparella i Vallcalent

Grenyana

Resum, primers instants

i al 2018

Lleida Canta al Delta

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

| © 2015 Albert Pastó |
Amunt
Segueix-nos: