El diumenge, 13 de març, les Borges Blanques ha acollit una nova edició de la trobada Lleida Canta. Aquest aplec de cantaires, organitzat per la Coral Maristes Montserrat, té un format peculiar: cada any barreja concerts a l’aire lliure amb una temàtica. Enguany ha estat l’oli i d’aquí el nom de l’esdeveniment: LLEIDA CANTA A L’OLI.

Cantant entre oliveres
Un total de 33 corals d’arreu de Catalunya s’han reunit a la capital de les Garrigues per cantar i assaborir un producte nostrat com l’oli. El punt de trobada ha estat l’ermita de Sant Salvador. Allí els cantaires han esmorzat pa amb oli i embotit, servit per l’Associació de Dones la Rosa, i han fet els primers cants envoltats d’oliveres. L’Escola de Música de les Garrigues ha ofert “Le petit negre” de Claude Debussy, i seguidament les actrius del grup de teatre de l’Institut Josep Vallverdú han introduït els participants a les feines del camp, tot cantant i dansant el “Ball de l’olivera”. El senyor Josep Borrell, director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, ha valorat la celebració d’aquesta trobada i ha recordat que cantant fem país i que és necessari cantar, quan els temps són bons i més que mai quan voldríem que fossin millors.

Maridatge de música i oli
Seguidament els participants s’han desplaçat al Terrall, al centre de la ciutat, on els esperava la batucada Fot-li Fort de la Floresta. Amb el tret del Canó del Salo i el so de les campanes dringades per l’Escola de Campaners de les Borges Blanques, 5 grans cercaviles han resseguit diferents espais per conèixer el món de l’oli, des de la història de l’arbequina fins a les propietats de l’oli, passant per l’etiquetatge i els reptes de futur d’aquest sector. Hi ha hagut concerts a la Plaça Porxada, a l’església, a l’Espai Macià, a la premsa del Terrall i als antics cubs del Gineret, i en aquests indrets els cantaires i el públic han pogut provar, sentir i tastar l’oli i altres productes de la terra com les orelletes. Els actors del grup de teatre Nissaga i altres entitats culturals de les Borges Blanques, han facilitat el desenvolupament d’aquest maridatge. La implicació del teixit associatiu al Lleida Canta a l’Oli i ha facilitat, sens dubte, l’èxit de la festa. Val a dir que durant tot el matí els carrers s’han omplert de colors i de música, i l’alegria s’ha encomanat arreu.

Estrena de l’himne del Lleida Canta
Els grups han convergit altre cop al Terrall per realitzar el cant comú. En primer lloc els cantaires de la comarca han ofert l’Oliver de les Garrigues, un himne comarcal creat per Josep Vallverdú i Quim Mesalles. Precisament aquest darrer, borgenc d’adopció, ha dirigit la peça que ha comptat, a més, amb les rotllanes de la Colla de Sardanes del Casal de la Gent Gran i la Colla Brut Natura. La Montserrat Cadevall, presidenta de la FCEC, s’ha adreçat als assistents per agrair-los la participació, tot ressaltant que les corals forgem identitat perquè portem el nom dels pobles arreu on actuem. Seguidament la cançó tradicional “Volem pa amb oli”, harmonitzada a veus per l’ocasió i dirigida pel sr. Robert Faltus, ha estat dansada pels gegants i capgrossos del Grup de gegants i capgrossos de les Borges Blanques i de la colla gegantera Grup Vivall. La tercera cançó del cant comú ha estat l’himne del Lleida Canta, una partitura que s’ha estrenat a les Borges Blanques amb uns padrins de bateig ben especials: els Amics del Terrall. Aquesta associació celebra les noces d’argent i han aprofitat la melodia del Lleida Canta per descobrir un monòlit commemoratiu i plantar una alzina. L’alcalde de la ciutat, el senyor Enric Mir, ha agraït la tasca de cantaires i Amics del Terrall i ha convidat als assistents a gaudir força del parc. El cant comú ha finalitzat amb els Segadors.

Fi de festa
Mil cinquanta persones han omplert de gom a gom el Pavelló de l’Oli per degustar un menú a base de productes de la terra: amanida regada amb oli DOP Les Garrigues i vinagres Badia de Mollerussa, cassola de tros d’Arbeca, braç de gitano de Cervià de les Garrigues i vi del Castell del Remei. El cor femení Euridice de les Borges Blanques ha embadalit el pavelló sencer amb les seves veus. Seguidament la sobretaula ha pres forma d’espectacle. La factoria d’Anna Llobart ha presentat “Tukupamboli”, que mitjançant teatre, dansa i percussió corporal, ha fet una al•legoria sensorial del món de l’oli.

El president de la DOP Les Garrigues, sr. Joan Segura, ha agraït que l’oli de les Garrigues, fos el lema de la trobada. Ha recordat que els pagesos sempre cantaven collint olives i ha felicitat els assistents per l’esdeveniment celebrat. La regidora de Participació de l’Ajuntament de les Borges ha convidat els cantaires a visitar les Borges Blanques sempre que vulguin. Les corals han marxat amb una ampolla d’oli serigrafiada per l’ocasió. Les ha entregat el Consell regulador DOP les Garrigues i la Cooperativa de Sant Isidre, representada pel seu president, sr. Ramon Riu. Cada cantaire també s’ha endut oli de record cap a casa.

Lleida Canta 2017
L’hora dels adéus ha estat precedida per la presentació de la trobada del l 2017. L’Oliveta, el capgròs de les Borges Blanques, ha ofert el relleu als cantaires pagesos de la ciutat de Lleida perquè la següent edició portarà per nom: LLEIDA CANTA A L’HORTA.

La Coral Maristes és el motor d’aquesta trobada coral que va començar amb una primera edició l’any 2009. En aquesta ocasió ha comptat amb la col·laboració en l’organització de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), l’ajuntament de Les Borges Blanques i el consell denominador de la DO de les Garrigues.

0
0

Entitats corals

Cantaires

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

| © 2015 Albert Pastó |
Amunt
Segueix-nos: