LACORAL

0

és el nombre de cantaires que la formen actualment, però la Coral Maristes Montserrat neix, amb unes 14 veus el setembre del 2001 a partir de l’entusiasme del seu director, el Gerard Riu i Garcia. En aquests quinze cursos la Coral també ha anat creixent en repertori, en concerts i en educació de la veu. Des del primer dia, tanmateix, ha mantingut ferm l’esperit de família entre els seus membres, un fet que dibuixa una idiosincràsia especial al grup. Amb el pretext del cant coral, i vetllant aquesta voluntat de cohesió dels participants, l’entitat ha eixamplat la seva activitat més enllà dels concerts. Per això anualment organitza sortides familiars que han dut el cor i els seus familiars i amics a actuar i conviure en diferents contrades: Benàs, Vall de Boí, Vall de Núria, Euskal Herria, Cerdanya, Montserrat, Solsonès, Monestir de Poblet…

Des dels inicis ençà ha interpretat diferents estils musicals, de vàries èpoques, autors i idiomes. Aquesta heterogeneïtat ha permès assaborir des del Gospel fins a peces del barroc, de les cançons populars catalanes a compositors contemporanis. Prop de 200 partitures formen part del bagatge particular del col·lectiu. A més a més de l’ànima i director titular, en Gerard Riu, la Coral ha anat aprenent i millorant amb l’acompanyament d’altres mestres de la música com la Sònia Moreno, l’Eduard Espinet, la Carme Valls, l’Elisenda Carrasco i, darrerament l’Antoni Tolmos.

Des del primer dia hi ha una colla de concerts que formen part de la fesomia del seu calendari anual: el concert de Nadal a l’Auditori, el concert de Sant Jordi en poblacions de les comarques de Ponent, actuacions de suport en diferents causes solidàries, el concert de fi de curs per Sant Marcel·lí o la participació en diferents certàmens musicals i culturals.

També cal destacar que l’entitat és organitzadora de la trobada “Lleida Canta”, un projecte que cada any treu al carrer el cant coral, aglutinant una trentena de corals de les nostres contrades. Lleida Canta ha portat la música a escenaris singulars: edificis històrics de la ciutat de Lleida, sota els ponts i passarel·les del riu Segre, turó de la Seu Vella, al clàssic tren de la Pobla o fins i tot a les vinyes del Castell del Remei.